De trainingen

Tijdens de trainingen worden de zwemmers een aantal basistechnieken bijgebracht en worden de conditie en snelheid verhoogd. De zwemmers trainen in banen, verdeeld naar leeftijd en vermogen van de zwemmers. Bij ACZ wordt getraind op maandag-, donderdag- en vrijdagavond in ‘de Blinkert’, Valeriusrondeel 700 Capelle aan den IJssel. Afhankelijk van je leeftijd en je vaardigheden word je ingedeeld in de A of de B ploeg. De A ploeg wordt begeleid door Gijs en hierin zitten over het algemeen de jongere zwemmers. In de B ploeg zitten de oudere en/of meer ervaren zwemmers en deze ploeg wordt door Bianca begeleid. De trainers bepalen of een zwemmer in de A of B ploeg hoort. Op maandag traint de A-groep in 2 banen, alle overige trainingen hebben we 4 banen tot onze beschikking.

Trainingsopbouw
De training is grofweg opgebouwd uit de volgende onderdelen:

– Warming-up
Tijdens de warming-up wordt het lichaam klaargemaakt voor de training. Dit wordt het inzwemmen genoemd.
Inzwemmen is belangrijk, omdat tijdens de trainingen veel wordt gevraagd van je de spieren.

– Zwemtraining
Tijdens de training zelf wordt er gezwommen volgens een schema. Deze schema’s worden gemaakt om de conditie,de snelheid, de techniek en de beweeglijkheid in het water te verbeteren. Tijdens de training worden soms hulpmiddelen gebruikt zoals: zwemplankje, beenblok (pullboy), handpeddels en korte zwemvliezen (zoomers). Het meest worden de zwemplankjes (voor trainen van de benen) en de beenblokken (voor het trainen van de armen) gebruikt. Deze zijn aanwezig in het zwembad. De andere hulpmiddelen zijn van de zwemmers zelf en deze worden in overleg met de trainer aangeschaft.

– Cooling-down
Een goede cooling-down kan voorkomen dat je stijve en verkrampte spieren krijgt en het bevorderd het herstel na de training. Na iedere training wordt er daarom uitgezwommen. Ook douchen en eventueel de spieren nog wat rekken is niet onverstandig.

– Afsluiting
De afsluiting bestaat uit het kort nabespreken van de training en eventueel opruimen van de materialen.