Menu Sluiten

Wedstrijdzwemmen

Welkom

Op dit deel van de site vind je de informatie over de afdeling wedstrijdzwemmen van de Algemene Capelse Zwemvereniging (ACZ) uit Capelle aan den IJssel. Dit deel is bedoeld voor alle wedstrijdleden, ouders, train(st)ers, toekomstige leden en belangstellenden uit de regio Rotterdam. Alles wat je maar wilt weten over onze afdeling kan je hier vinden.

De wedstrijdafdeling kent een bloeiend bestaan en neemt deel aan diverse regionale competities en vriendschappelijke wedstrijden.

De ploeg traint onder leiding van een geschoolde zwemtrainer en is in de laatste jaren aardig succesvol gebleken. Om deze successen te kunnen behouden, moet een zo sterk mogelijke ploeg beschikbaar zijn.

Er blijft daarom steeds behoefte aan nieuwe zwemmers. Deze komen uit de andere afdelingen van ACZ, maar ook nieuwe leden zijn van harte welkom! Voor de hele goede zwemmers is het mogelijk om op provinciaal of nationaal niveau te sporten.

Proefzwemmen

ACZ biedt een ieder de mogelijkheid om (indien geschikt) wedstrijden te zwemmen. Door het kopen van een 5-
banenkaart (kosten € 10) kan je 5 keer op proef meetrainen. Hierna wordt in overleg met de trainers besloten of je voldoende kwaliteit en inzet hebt om te worden toegelaten tot de wedstrijdploeg.

Foto: Leo van Eijk

Trainingen

Tijdens de trainingen worden de zwemmers een aantal basistechnieken bijgebracht en worden de conditie en snelheid verhoogd. De zwemmers trainen in banen, verdeeld naar leeftijd en vermogen van de zwemmers. Bij ACZ wordt getraind op maandag-, donderdag- en vrijdagavond in ‘de Blinkert’, Valeriusrondeel 700 Capelle aan den IJssel. Afhankelijk van je leeftijd en je vaardigheden word je ingedeeld in de A of de B ploeg. De A ploeg wordt begeleid door Gijs en hierin zitten over het algemeen de jongere zwemmers. In de B ploeg zitten de oudere en/of meer ervaren zwemmers en deze ploeg wordt door Bianca begeleid. De trainers bepalen of een zwemmer in de A of B ploeg hoort. Op maandag traint de A-groep in 2 banen, alle overige trainingen hebben we 4 banen tot onze beschikking.

Trainingsopbouw
De training is grofweg opgebouwd uit de volgende onderdelen:

– Warming-up
Tijdens de warming-up wordt het lichaam klaargemaakt voor de training. Dit wordt het inzwemmen genoemd.
Inzwemmen is belangrijk, omdat tijdens de trainingen veel wordt gevraagd van je de spieren.

– Zwemtraining
Tijdens de training zelf wordt er gezwommen volgens een schema. Deze schema’s worden gemaakt om de conditie,de snelheid, de techniek en de beweeglijkheid in het water te verbeteren. Tijdens de training worden soms hulpmiddelen gebruikt zoals: zwemplankje, beenblok (pullboy), handpeddels en korte zwemvliezen (zoomers). Het meest worden de zwemplankjes (voor trainen van de benen) en de beenblokken (voor het trainen van de armen) gebruikt. Deze zijn aanwezig in het zwembad. De andere hulpmiddelen zijn van de zwemmers zelf en deze worden in overleg met de trainer aangeschaft.

– Cooling-down
Een goede cooling-down kan voorkomen dat je stijve en verkrampte spieren krijgt en het bevorderd het herstel na de training. Na iedere training wordt er daarom uitgezwommen. Ook douchen en eventueel de spieren nog wat rekken is niet onverstandig.

– Afsluiting
De afsluiting bestaat uit het kort nabespreken van de training en eventueel opruimen van de materialen.

Zwemwedstrijden

Om sterker te staan in de competitie’s is ACZ-capelle in 2015 een samenwerking aangegaan met WZ010 in Rotterdam. In de competities heten we dan ook SG WZ010/ACZ. Door deze samenwerking zijn we in 2016 gelijk gepromoveerd in twee competitie’s. Komend jaar hebben we daardoor sterkere pool om in te zwemmen. We zwemmen komend jaar mee in de volgende wedstrijden:

Regio west wedstrijden
De RW-competitie wordt gezwommen met alle zwemverenigingen in Zuid-Holland.

Minioren swimkick
Dit zijn de wedstrijden voor de jongere zwemmers. Ook hier zwemmen alle zwemmers van Zuid-Holland tegen elkaar.

National zwemcompetitie
De Nationale Zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten deel kunnen nemen aan deze competitie, zodat zij zich als team kunnen meten met andere verenigingen van min of meer gelijke sterkte. Om dit te bereiken is de Nationale Zwemcompetitie opgedeeld in drie Regio niveaus en vier Landelijke niveaus.

Vriendschappelijke wedstrijden
Omdat de genoemde wedstrijden slechts een klein deel van het jaar in beslag nemen en omdat wedstrijdritme zeer belangrijk is zijn er ook een aantal vriendschappelijke wedstrijden. Daarbij wordt er door verenigingen onderling gezwommen. Dit zijn wedstrijden waarbij alle leeftijden aan bod komen. Deze wedstrijden zijn ideaal om de zwemmers eens wat andere afstanden te laten zwemmen en eens wat zwemmers af te wisselen.
We zwemmen dit zwemjaar de volgende vriendschappelijke wedstrijden:
ANDL: Een vierkamp met ACZ (en Wz010), ZPC Numansdorp, de devel, KZC de Lansingh
DPWN: Een vierkamp met WZ010 (en ACZ), ZPC numansdorp, de Duck, Poseidon’56

Regio West kampioenschappen
Voor een aantal zwemmers van ACZ zijn dit de belangrijkste wedstrijden aan het eind van het seizoen. Het zijn de kampioenschappen van de Zuid Holland. Op deze wedstrijden wordt aan de medaille-uitreiking voor de eerste drie plaatsen per leeftijdsgroep en geslacht een meer officieel tintje gegeven. Tevens zijn dit zo’n beetje de laatste wedstrijden in het seizoen waar nog limiettijden voor de Nederlandse kampioenschappen gezwommen kunnen worden. Deelname is alleen nadat we bepaalde limieten zijn gezwommen. Het mogen deelnemen aan deze kampioenschappen is zowel een eer voor de zwemmer als voor de vereniging.

Nederlandse Kampioenschappen
De naam zegt het al. Het gaat hier om wedstrijden waarbij de top van Nederland in de betreffende leeftijdsgroepen tegen elkaar zwemt. ACZ/WZ010 is elk jaar in staat om 1 of meerdere zwemmers naar het NK te mogen afvaardigen. Verder zijn er eens in het zwemjaar de Sprintkampioenschappen en de Estafettekampioenschappen. Ook hier geldt dat het mogen meedoen al een eer op zich is.

Clubkampioenschappen
Eens per jaar worden door de vereniging zelf de clubkampioenschappen georganiseerd. Daarbij wordt er ook meegedaan door zwemmers van andere afdelingen (synchroon, elementair, recreatief). Er wordt een aantal afstanden gezwommen en per leeftijdsgroep is er een winnaar. De totaalwinnaar is de clubkampioen. Er zijn uiteindelijke twee clubkampioenen, een bij de jongens/heren en een bij de meisjes/dames.

Afmelden

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het systeem om je af te melden. Tot die tijd kan je je afmelden door een mail te sturen naar afmelden.wedstrijd@acz-capelle.nl.

Vermeld in je mail duidelijk wat je wil. Onderstaande informatie is hierbij nodig:
– Naam van de zwemmer
– Naam en datum van de wedstrijd
– Het programmanummer, de afstand en de slag

Raceplan

Raceplan-3.0