Zwemwedstrijden

Om sterker te staan in de competitie’s is ACZ-capelle in 2015 een samenwerking aangegaan met WZ010 in Rotterdam. In de competities heten we dan ook SG WZ010/ACZ. Door deze samenwerking zijn we in 2016 gelijk gepromoveerd in twee competitie’s. Komend jaar hebben we daardoor sterkere pool om in te zwemmen. We zwemmen komend jaar mee in de volgende wedstrijden:

Regio west wedstrijden
De RW-competitie wordt gezwommen met alle zwemverenigingen in Zuid-Holland.

Minioren swimkick
Dit zijn de wedstrijden voor de jongere zwemmers. Ook hier zwemmen alle zwemmers van Zuid-Holland tegen elkaar.

National zwemcompetitie
De Nationale Zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten deel kunnen nemen aan deze competitie, zodat zij zich als team kunnen meten met andere verenigingen van min of meer gelijke sterkte. Om dit te bereiken is de Nationale Zwemcompetitie opgedeeld in drie Regio niveaus en vier Landelijke niveaus.

Vriendschappelijke wedstrijden
Omdat de genoemde wedstrijden slechts een klein deel van het jaar in beslag nemen en omdat wedstrijdritme zeer belangrijk is zijn er ook een aantal vriendschappelijke wedstrijden. Daarbij wordt er door verenigingen onderling gezwommen. Dit zijn wedstrijden waarbij alle leeftijden aan bod komen. Deze wedstrijden zijn ideaal om de zwemmers eens wat andere afstanden te laten zwemmen en eens wat zwemmers af te wisselen.
We zwemmen dit zwemjaar de volgende vriendschappelijke wedstrijden:
ANDL: Een vierkamp met ACZ (en Wz010), ZPC Numansdorp, de devel, KZC de Lansingh
DPWN: Een vierkamp met WZ010 (en ACZ), ZPC numansdorp, de Duck, Poseidon’56

Regio West kampioenschappen
Voor een aantal zwemmers van ACZ zijn dit de belangrijkste wedstrijden aan het eind van het seizoen. Het zijn de kampioenschappen van de Zuid Holland. Op deze wedstrijden wordt aan de medaille-uitreiking voor de eerste drie plaatsen per leeftijdsgroep en geslacht een meer officieel tintje gegeven. Tevens zijn dit zo’n beetje de laatste wedstrijden in het seizoen waar nog limiettijden voor de Nederlandse kampioenschappen gezwommen kunnen worden. Deelname is alleen nadat we bepaalde limieten zijn gezwommen. Het mogen deelnemen aan deze kampioenschappen is zowel een eer voor de zwemmer als voor de vereniging.

Nederlandse Kampioenschappen
De naam zegt het al. Het gaat hier om wedstrijden waarbij de top van Nederland in de betreffende leeftijdsgroepen tegen elkaar zwemt. ACZ/WZ010 is elk jaar in staat om 1 of meerdere zwemmers naar het NK te mogen afvaardigen. Verder zijn er eens in het zwemjaar de Sprintkampioenschappen en de Estafettekampioenschappen. Ook hier geldt dat het mogen meedoen al een eer op zich is.

Clubkampioenschappen
Eens per jaar worden door de vereniging zelf de clubkampioenschappen georganiseerd. Daarbij wordt er ook meegedaan door zwemmers van andere afdelingen (synchroon, elementair, recreatief). Er wordt een aantal afstanden gezwommen en per leeftijdsgroep is er een winnaar. De totaalwinnaar is de clubkampioen. Er zijn uiteindelijke twee clubkampioenen, een bij de jongens/heren en een bij de meisjes/dames.